Dlhodobé investície: 8 faktorov, ktoré najviac ovplyvňujú návratnosť

Diskusia 1  
Dlhodobé investície: 8 faktorov, ktoré najviac ovplyvňujú návratnosť
Zdroj: bloomberg
Foto: getty images


7. 12. 2020 - Nie je vôbec jednoduché zadefinovať najdôležitejšie faktory, ktoré ovplyvňujú návratnosť investícií od chvíle, keď človek začne investovať a sporiť, do momentu, kedy začne svoje úspory čerpať.

Známy investor Barry Ritholtz na stránkach Bloombergu tvrdí, že ak by ste položili podobnú otázku profesionálom, dostane široké spektrum odpovedí. Budú hovoriť o ziskovosti obchodovaných firiem, vývoji celej ekonomiky, valuáciách, sadzbách, sentimente či inflácii. Určitý problém podľa Ritholtza tkvie v tom, že niektoré faktory majú tendenciu ísť proti sebe a navzájom sa rušiť. Ako príklad uvádza rastúcu ziskovosť a klesajúcu valuáciu. "Jedna ruka dáva, druhá berie. Tento princíp má veľa veľký význam aj v investovaní," vysvetľuje Ritholtz a pripája svoj vlastný zoznam faktorov, ktoré sú pre dlhodobých investorov najpodstatnejšie.

Výber konkrétnych akcií
Práve na výber sa zameriava zrejme väčšina investorov a médií a ide o výživnú tému. "Niet pochýb o tom, že tí, ktorí sú vo vyberaní akcií lepší, budú mať vyššiu návratnosť. Nejde ale o jediný faktor a úspešnosť v tejto oblasti môže byť eliminovaná neúspechom v oblastiach ďalších," varuje Ritholtz.

Náklady a výdavky
Medzi ne nepatrí iba náklady spojené s exekúciou obchodov, ale aj dane. Aj malé rozdiely tu v dlhodobom horizonte môže viesť k veľkým rozdielom v návratnosti.

Alokácie aktív v portfóliu
Akademické štúdie podľa Ritholtza opakovane ukazujú, že práve zloženie portfólia je dôležitejšie ako výber konkrétnych akcií. A možno to demonštrovať aj na konkrétnom prípade, keď investor môže mať výbornú schopnosť vybrať tie správne akcie, pokiaľ ale akcie tvoria len 20 % jeho celkového portfólia, s celkovou návratnosťou táto jeho prednosť veľmi zahýbať nedokáže.

Valuácia
Tá sa budú počas vášho života meniť podľa toho, ako na trhu bude býk zápasiť s medveďom. Pre skutočne dlhodobého investora ale nie sú valuácie faktorom, nad ktorým by mal veľkú moc. "Predstavte si, že trh sa prepadne pred obdobím, kedy sporíte a investujete najviac. To je dobrá správa, pretože z tohto prepadu by ste mali dlhodobo ťažiť. Smolu mali naopak napríklad tí, ktorí začali peniaze zo svojich investícií čerpať potom, čo praskla technologická bublina," píše Ritholtz.

Dlhodobé investície: 8 faktorov, ktoré najviac ovplyvňujú návratnosť

Začiatok investovania

Celoživotná návratnosť investícií bude nevyhnutne ovplyvnená tým, ako skoro s investíciami začnete a ako dlho budete žiť a investovať. Kým dĺžka života je do značnej miery daná prostým šťastím, to, kedy začnete investovať, je čisto na vás.

Pokora a ochota učiť sa
"Všetci sme boli začiatočníci, každý robí chyby a platí to aj o ľuďoch ako Warren Buffet a Jack Bogle. Otázkou je, ako rýchlo dokážeme prísť na svoje chyby. Príliš vysoké sebavedomie a nafúknuté ego sú významnou prekážkou. Čím skôr sa poučíme, tým lepšie bude naše investičné portfólio," radí Ritholtz.

Správanie sa a disciplína
Podľa Ritholtza je práve správanie sa investora pod tlakom kľúčovým faktorom rozhodujúcim o dlhodobej návratnosti. "Vidíme to zas a znova. Investori sú sami sebe tým najväčším nepriateľom a v priemere sa správajú tak, že si zhoršujú vlastnú návratnosť. Disciplína je pritom faktorom, ktorý je (alebo by aspoň mal byť) tým, čo majú pod kontrolou," píše Ritholtz.

Šťastie
A nakoniec poukazuje aj na vplyv šťastia. "Niekedy sa nedá dosť dobre rozlíšiť, kedy slávime úspech vďaka našim zručnostiam, alebo jednoducho vďaka tomu, že nám osud dožičil".