Nie je čedar ako čedar

Pridajte názor  Zdroj:

4. 9. 2006 - Hoci Čedar patrí medzi najpredávanejšie syry na svete, na Slovensku je prakticky neznámy. Nikto ho u nás nevyrába a kúpiť sa dá len v pár obchodoch.

Čedar patrí medzi najpredávanejšie syry na svete. Na Slovensku je však prakticky neznámy. Nikto ho u nás nevyrába a kúpiť sa dá len v niekoľkých obchodoch.

Pred niekoľkými rokmi sa čedar vyrábal v Galante. "Po presťahovaní linky sme sa už do výroby nepúšťali," spomína riaditeľ Milexu Galanta Štefan Kováč, a dodáva, že firma technológiu stále má. Podľa neho záujem o čedar síce je, ale nie je taký veľký, aby sa im oplatilo linku znovu spustiť.

História čedaru siaha do temného stredoveku. Pochádza z Anglicka, kde ho doteraz niektorí producenti vyrábajú podľa pôvodnej technológie. Jednou z takých firiem je Cheddar Gorge Cheese Company, ktorá sídli priamo v dedinke Cheddar. Jej majiteľ John Spence stavil na pôvodnú technológiu a ročne vyrobí 60 ton syra.

Aj keď veľkí výrobcovia dodajú na trh aj 40-tis...

Celý článok si môžete prečítať tu »».