BKS Bank: Dobrý prevádzkový výsledok v prvom polroku

Diskusia 1  Zdroj: TASR

30. 8. 2022 - 100 rokov zodpovednosti a úzkeho kontaktu s klientmi: aj vo svojom jubilejnom roku sa BKS Bank môže pochváliť dobrým prevádzkovým výsledkom a tešiť sa z prírastku bilančnej sumy v úveroch aj primárnych vkladoch.

100 rokov zodpovednosti a úzkeho kontaktu s klientmi: aj vo svojom jubilejnom roku sa BKS Bank môže pochváliť dobrým prevádzkovým výsledkom a tešiť sa z prírastku bilančnej sumy v úveroch aj primárnych vkladoch. Vlastné emisie dlhopisov po prvýkrát presiahli jednu miliardu EUR.

BKS Bank bola založená v meste Klagenfurt am Wörthersee v roku 1922. Odvtedy píše históriu plnú úspechov. Na slovenský trh táto finančná skupina vstúpila v roku 2007. Od roku 1986 sú akcie BKS Bank kótované na Viedenskej burze. Dnes sa zverejňuje Priebežná správa za prvý polrok 2022. BKS Bank sa v nej môže pochváliť dobrým prevádzkovým výsledkom. Bilančná suma sa zvýšila o 1,2 % na 10,7 mld. EUR.

Od začiatku roka skupina BKS Bank zaznamenala rast úverov o 2,8 % na 7.2 mld. EUR. „Keďže dôsledky známych geopolitických udalostí sa prejavujú aj na trhoch, kde pôsobíme vysokou mierou inflácie, prerušením dodávateľských reťazcov a zhoršujúcou sa hospodárskou situáciou, sme s týmto vývojom spokojní,“ vysvetľuje predsedníčka predstavenstva Herta Stockbauer. Za Slovensko môže člen predstavenstva Alexander Novak takisto oznámiť pozitívne správy o vývoji úverov: „Teší nás nárast objemu úverov o 4,2 % na 190,2 mil. EUR. Aj spoločnosť BKS-Leasing s.r.o. dosiahla mierny nárast lízingových pohľadávok na 46,8 mil. EUR.“

Primárne vklady ďalej rastú

V rámci celej skupiny naďalej rastú primárne vklady. Od konca roku 2021 sa zvýšili z 8,1 na 8,2 mld. EUR. „Likvidné rezervy a úspory naďalej udržiavame predovšetkým vo forme termínovaných vkladov a vkladov splatných na požiadanie, aj keď tieto sú, rovnako ako sporiace vklady, silne ovplyvnené znehodnotením peňazí v dôsledku vysokej inflácie. Úrokové sadzby ECB to tlmia len v malej miere. Preto rastie záujem klientov o možnosti investovania na kapitálovom trhu,“ hovorí predsedníčka predstavenstva.

Polročný zisk 30,7 mil. EUR

Pretrvávajúce geopolitické udalosti poznačili zisk za prvý polrok. Ten medziročne klesol z 36,6 mil. na 30,7 mil. EUR. „Vďaka dobrému prevádzkovému výsledku môžeme hovoriť o tom, že úrokové výnosy pred tvorbou rezerv na krytie rizík sa zvýšili na 69,6 mil. EUR (+3,2 %). Vzhľadom na náročnú situáciu v oblasti úrokových sadzieb je to vynikajúci výsledok. Na základe zhoršujúcich sa makroekonomických faktorov sme však rezervy na krytie rizík navýšili z 9,5 mil. na 13,4 mil. EUR. Preto po zohľadnení rezerv na krytie rizík klesli úrokové výnosy o 3,0 % na 56,3 mil. EUR,“ vysvetľuje predsedníčka predstavenstva.

Hnacou silou rastu sú výnosy z poplatkov a provízií

Výnosy z poplatkov a provízií s rastom vo výške 6,1 % na hodnotu 35,4 mil. EUR opätovne významne prispeli k hospodárskemu výsledku: „Skutočnou hnacou silou rastu boli poplatky z platobného styku a z úverových obchodov.“ Pokles cien na kapitálových trhoch ovplyvnil výnos z poplatkov za správu aktív. Ten sa znížil, rovnako ako aj ostatný prevádzkový výsledok. Posledné dve spomenuté položky hospodárskeho výsledku sú tiež hlavnou príčinou zníženia zisku za prvý polrok 2022.